Så får du mycket gjort med små medel

Att starta och driva en verksamhet kräver investeringar och kapital, men hur mycket resurser du än har kan du aldrig göra allt du skulle önska och i slutändan tvingas du prioritera och välja.

Det är aldrig lätt att veta vad som är rätt och fel, men har har vi samlat några tips som kan vara bra att ha med sig på vägen.

Undvik fasta kostnader

Vissa saker kommer du aldrig undan. Dator, telefon, internet är nödvändiga kostnader, och i många fall behöver du ett kontor. Vad du ska försöka undvika är att dra på dig alltför höga fasta kostnader.

Att hyra kan vara ett bra sätt att minska kapitalbehovet, men tänk på att det ofta medför att du binder dig till fleråriga kontrakt som kan vara svåra och dyra att komma ur om pengarna sinar. Välj därför hellre billigare alternativ och skaffa flexibla lösningar som kan växa och krympa i takt med dina behov.

Skaffa flexibla lösningar

Det går inte att ha allt, men med genomtänkta, flexibla lösningar kan du åstadkomma mycket med små resurser.

Ta ett kontor, till exempel. Det är lockande att skaffa sig en stor lokal, med privata kontor, konferensrum, fikarum, och så vidare, men det innebär att du ofta lägger mycket pengar på ytor som du inte använder så mycket.

Skaffa flexibla möbler istället. Rullbara skrivbord och skärmväggar kan snabbt flyttas omkring för att utnyttja ytan maximalt. Ett fällbart konferensbord ger dig möjlighet att lätt möblera om inför kundmötet. Komplettera med snygga, stapelbara stolar och du kan snabbt och lätt förvandla kontoret till en konferenslokal för inspirerande och givande möten med kunder och personal.